Blog Yazıları

Oyun Terapisi Nedir?


Oyun Terapisi Nedir?

Oyun terapisi nedir, sorusu kısaca çocuklarda görülen davranış problemlerinin, ruhsal sorunların bu alanda profesyonel eğitim almış kişiler tarafından oyun ve oyuncaklar ile iyileştirilmesidir. Oyun terapisi, psikoterapi sürecinde çocuğun ruhsal dünyasına girebilmek için kullanılan yöntemler arasında yer alır. Alanında profesyonel eğitim almış terapistler, çocuklar fark etmese de onların kendilerini ifade etmelerini kolaylaştıracak oyuncaklar ile güvenli bir ortam yaratır. Bu terapi, 2-12 yaş aralığındaki çocuklar için kullanılır. Amaç çocukların deneyimlerini, bilişsel ve sosyal becerilerini, duygu ve düşüncelerini oyun ile ortaya koymasını sağlamaktır. Bu özel terapi türü, oyun ve oyuncaklar ile çocukların kendilerini ve gereksinimlerini rahat bir şekilde yansıtmalarını mümkün hale getirir. Oyun terapisi nedir, terapi süreci nasıl ilerler sorularının yanıtları çocukların problemlerine göre değişkenlik gösterir.

Oyun Terapisi Ne İşe Yarar?

Oyun terapisi nedir sorusunun ardından akla ilk gelen sorulardan bir diğeri de oyun terapisinin ne işe yaradığıdır. Oyun terapisi, çocukların kendilerini etkileyen durumlarla ilgili farkındalığının artmasına, duygularını ve yaşadıkları problemleri dışa vurmalarına yardımcı olur. Çocuğun içsel çatışmalarını çözmesi, duygularını daha iyi tanımasını, kendi sesini duymasını, öz güveninin artmasını, davranışlarının sorumluluğunu almasını ve sorun çözme becerilerinin gelişmesini sağlar. Çocuğa uyum becerisi de kazandıran terapi, çocuğun yaşadığı travmatik olayların etkilerini de azaltmaya destek olur.

Oyun Terapisi Türleri Nelerdir?

Oyun terapisi nedir, ne işe yarar sorularına cevap bulduktan sonra terapinin türleri nelerdir sorusu da önemli bir husus teşkil eder. Çocuğun kendisini ifade edebilmesi için oyun yöntemini kullanan oyun terapisinin birçok çeşidi vardır. Temelde yönlendirilmiş ve yönlendirilmemiş olarak iki grubu ayrılan oyun terapisinin; filial, çocuk merkezli, gelişimsel, kum, kukla ve deneyimsel terapi şeklinde türleri bulunur.

Çocuk Merkezli Oyun Terapisi (ÇMOT): Yönlendirmesiz oyun terapisi grubunda yer alan ÇMOT'de amaç, çocuğun kendi davranışlarının farkına varmasıdır. Çocuk Merkezli Oyun Terapisi'nde bilişsel, duygusal ve davranışsal alanlarda meydana gelen sorunların oyun yoluyla iyileştirilmesi amaçlanır. Terapist, terapi için çocuğun bilgeliğine güvenir. Güven ilişkisi ile çocuğun dünyasına girer ve onun farkındalık ile içgörü geliştirmesine yardımcı olur. Çocuk merkezli oyun terapisi; aile içi şiddet gören, uyku bozukluğu olan, kardeş kıskançlığı yaşayan, evlat edinilmiş, terk edilmiş, içe dönük, mutsuz, alt ıslatma sorunu ve öfke problemi yaşayan çocuklara uygulanır. 2-10 yaş arasındaki çocuklarda kullanılan terapinin seans sayısı 10 ile 18 arasında değişkenlik gösterir.

Deneyimsel Oyun Terapisi (DOT): Carol Crowel Narton ve Byron E. Narton tarafından geliştirilen bu yöntem, çocuğun kendi gereksinimlerini en iyi kendisinin bildiğine inanır ve bunu da oyun ile ortaya çıkarır. 2-11 yaş aralığındaki çocuklarla yaygın olarak kullanılan bu yaklaşımda, terapist tarafından bir yönlendirme yapılmaz. Çocukların dünyayı deneyimsel olarak algıladıkları varsayılır. Deneyimsel oyun terapisinin çeşitli aşamaları vardır: Keşif, güveni test etme, bağlılık, terapötik büyüme ve sonlandırma aşaması. Sosyal içe kapanma, depresyon, saldırganlık, cinsel istismar, hırçınlık, bağlanma, yaşanan değişimlere uyum sağlamada zorluk yaşama, kaygı ve stres bozuklukları gibi durumlarda deneyimsel oyun terapisine ihtiyaç duyulur.

Filial Oyun Terapisi (FOT): Psiko eğitimsel yaklaşımlar geliştirilen terapi türü, ebeveynler ile 3-10 yaş arası çocukların arasındaki ilişkiyi ve iletişimi oyun kullanarak güçlendirmeyi amaçlar. İlk olarak Bernard ve Louise Guerney tarafından geliştirilen Filial oyun terapisi hem gelişimsel, davranışsal ve duygusal güçlükleri olan hem de normal gelişim gösteren çocuklara uygulanabilir. Sorunların oluşumu önleyen ve problemleri çözen yaklaşım, ebeveynlere çocuklarını daha iyi anlamaları için yapılandırma, empatik dinleme, sınır koyma ve oyun temalarını anlama becerilerini kazandırır. Filial oyun terapi yöntemi saldırganlık, davranış bozuklukları, öfke patlamaları, alt ıslatma, tırnak yeme, kardeş kıskançlığı, depresyon, kaygı, içe kapanıklık, travma, özgüven sorunları, bağlanma problemleri gibi sorunların çözümünde aileye yardımcı olur.

Oyun Terapisinin Faydaları Nelerdir?

Oyun terapisinin başlıca faydaları şu şekilde sıralanabilir:

- Travmatik deneyimler yaşayan çocukların duygularına ulaşmak mümkün hale gelir.

- Çocuklar, duyguları ile nasıl baş edeceğini öğrenirler.

- Oyun terapisi süreciyle birlikte çocuğun olaylara olan davranışları ve bakış açısı değişir.

- Çocuğun düşünsel ve davranışsal olarak kendisini kontrol edebilme yeteneği gelişir.

Oyun Terapisi Hangi Durumlarda, Kimlere Uygulanır?

Oyun terapisi; tırnak yeme/parmak emme, depresyon, uyku bozuklukları, beslenme sorunları, davranış bozuklukları, kayıp, yas, travma, öğrenme güçlüğü, kardeş kıskançlığı, kaygı bozuklukları, alt ıslatma, dışkı kaçırma, anne-baba ayrılığı, aile içi şiddete maruz kalma, sosyal içe kapanıklık durumlarında çocuklara fayda sağlar. 2-12 yaş arasındaki çocuklarda görülen bu sorunlarda oyun terapisine başvurulur.

Oyun Terapisi Nasıl Yapılır?

Oyun terapisi yönteminde ilk olarak terapist, çocuğun anne ve babası ya da yakınları ile görüşür. Onlardan çocuğun problemlerini ve hikayesini dinler. Anlatılan soruna göre terapist, bir tedavi planı yapar. Plan, çeşitli oyunlar ve oyuncaklar üzerinden kurgulanır. Daha sonra çocuğun kendisini güvende hissettiği bir ortamda oyun terapisti ile oynaması sağlanır. Çocuğa kendisini anlatması ve ifade edebilmesi için ona çeşitli oyuncaklar verilir. Bu esnada çocuk ile oyun terapisti arasında bir bağ oluşur. Terapist bu bağ ile çocuğun oyun dünyasına girer ve çocuğun deneyimlerinde, sosyal ve bilişsel becerilerinde yatan sorunları çözmeye başlar.

.